Wednesday, August 6, 2008

aku terima nikahnya...

sebuah buku yang ditulis berdasarkan pengalaman sebenar penulis menghadapi dugaan alam berumah tangga. buku ni walaupun tajuknya agak straight..tapi isi nya yang ingin aku kongsikan.. mungkin orang2 yang melihat tajuk buku ni akan berkata.." em sapa yang baca tu dah x sabar nak kawin la tu.." dengan nada yang agak sinis.

pada mulanya aku pun berpendapat begitu dan takut untuk membacanya kerana tidak mahu di cap begitu..namun aku mula tertarik setelah diperkenalkan oleh rumet untuk membacanya..sebuah buku ilmiah yang boleh diambil sebagai pengajaran dan panduan.antaranya bagaiman untuk jadi anak yang baik, menjadi suami dan isteri yang baik, cabaran reality hidup berkeluarga, berumahtangga, tuntutan hidup antara kerja dan blajar, tuntutan paling utama sebagiai da'i kepad saudara2 kiter..bagaimana mendidik anak2 dengan betul..

semua cerita yang dikongsikan begitu simple dan ringan untuk bacaan. tidak terlalu berat seperti buku2 ilmiah yang lain kerana ia di karang dalam bentuk cerita. antara perkara yang paling aku tersentuh adalah bagaimana dalam hidup ini kiter harus memberi dan bukan hanya menerima..kerana orang yang hanya menerima adalah oarang yang sombong dan bakhil..apa yang boleh kiter beri? walau bukan dalam bentuk wang ringgit, kasih sayang itulah yang paling berharga..em banyak lagi la yang boleh aku ambil sebagai panduan. buku ni pila boleh dibaca oleh sume peringkat umur, ibu bapa, anak2, suamu isteri, golongan berkerjaya dan sesaper je yang berminat.

benda yang menarik mestilah di kongsi bersam. so aku pun mengesyorkan kepad asumer untuk baca buku ni.. sebab aku pun dah bagi my teddy baca supaya kami berdua mendapat manfaat untuk masa akan datang..

4 comments:

Izzi said...

best buku tu..tak sabar nak menikah..huhu

wady awagy said...

macam elok sajer buku tu di baca oleh sang izi, apa perasaan agaknya bila dia dah baca buku itu. adakah aku yang perlu beli buku itu dan bagi pada saudara izi? temui jawapannya dalam iklan maggi akan datang.

iftin nasuha said...

apa kena mengena ngan iklan maggi?huhu

<< Jai >> said...

Roha! Selamat Hari Raya! Maaf Zahir Batin!

 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur