There was an error in this gadget

Wednesday, May 27, 2009

bOrn iN JulY

1 comments
saper yang lahir bulan julai kat sini angkat tangan?!! ooo yang baju hijau tu nak cengkelat ek? i know you born in july.kehkeh..meh kita citer ciri-ciri orang yang lahir di bulan julai..(do not take this entry as a fact. it just experienced and personal opinion of the writer).

em..orang yang lahir bulan julai ni sangat sensitive dan kuat emosi.hati sangat rapuh,pendirian sangat goyah..kalau nak wat keputusan..korang kena ready untuk ianya bertukar di saat-saat akhir..(hu~ saya selalu wat camtu..)yang paling kesian orang yang involve dalam keputusan tu jugak..huhu

antara habit yang tak boleh hilang, (ni masih terjadi pada diriku..) suka lupa letak barang, careless dan pelupa yang sangat dahsyat.i tell you it worse and saya selalu kena kutuk dengan abang-abang saya (walaupun hakikatnya deporang pun dua kali lima je sama pelupa gak..saje amek kesempatan nak kutuk adik dia yang senang di buli ni..kehkeh), pastu selalu kena bebel ngan my teddy antaranya:
  • "macam mana boleh tertinggal dompet dan handphone kat ofice abang ngah?"
  • "macam mana boleh tertinggal handphone dalam kete abang?"
  • " you letak dompet kat mana sampai orang boleh copet?"
  • his favourite phrase bila hantar saya balik mahallah ialah, "ada pape yang tinggal ke? cek dulu..dalam dashbord?(walaupun saya tak letak pape dalam tu) tempat duduk belakang? bawah tempat duduk? kunci ada? dompet ada? handphone ada?" dan beberapa senarai lagi yang dia akan sebutkan.huhu (sorry honey)

yang terbaru..akibat kelalaian saya, dompet saya boleh hilang, tapi bukan sebab saya lupa letak, tapi sebab saya salah letak..lagi sekali bukan lupa tapi salah, dan akibatnya poket beg saya diseluk oleh penyeluk saku yang malang lagi kesian sebab kalau tujuan dia nak amek duit..kahkahkah!(aku ketawa dulu..) dia sangat kasihan sebab dalam dompet tu ada RM2 je.(jom gelak ramai-ramai.saper suh curi lagi)..tapi part yang sedih akibat kejadian tu, duit saya pun banyak habis untuk menguruskan buat ic baru dan kad bank baru..i tell you it is more than what i lost.

ok, next point ialah orang yang lahir bulan tujuh ni..em apa lagi yer..em tengah perah otak jap..AHAH! kuat merajuk.kehkeh..yang ni saya selalu rasa bersalah kat my teddy sebab saya selalu merajuk.huhu.merajuk sebab selalu sensitive dan selalu berharap agar orang akan paham apa yang dia rasa tanpa beritahu orang tu apa yang dia rasa.ada paham? tak paham? ok tutup buku, jangan teruskan..

julyan juga meletakkan keluarga dan orang yang rapat dengannya pada nilai yang sangat tinggi.tapi pada saya, saya letak kawan-kawan saya sebagai orang yang paling rapat dengan saya berbanding keluarga saya.sebab, saya lahir dalam keluarga yang besar dan perhatian kurang diberikan sangat minima dan kadang-kadang saya rasa macam i'm not belong here.hu~ and my family sometimes treat me like i'm still an innosence little girl .(abang, orang dah besar la. dush dush.bagi turning kick! HIAHH! tapi dapat ditepis dan dijatuhkan oleh my abang long yang memegang tali pinggang hitam taekwando 4th dan. hadoi..). aduh! lebam biji mata.

lagi satu..tak tau ni kebaikan atau keburukan pada sifat ni..orang yang lahir bulan julai walaupun mereka ni sangat pelupa, tapi sebenarnya dia ada kelebihan untuk mengingat peristiwa yang penting dengan sangat detail..(em rasanya orang lain pun boleh ingat gak..huhu tak paham) em ni pun what my uncle told me lah. tapi ianya sangat benar terjadi pada diriku. contohnya kejadian abah kemalangan masa aku darjah tiga. kemalangan ni terjdi betul2 kat depan umah aku dan oarang yang abah bonceng meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital..kejadian malam tu masih segar diingatan, rasa cam baru terjadi..

naper tetiber nak citer pasal orang yang lahir bulan julai? em sebab saya lahir bulan julai! tiber..T__________T em supaya nak bagi tahu, untuk mengenali seseorang tu kena lah kenalinya dengan lebih mendalam..(kind of sambungan dari entry lepas). pada saya, kalau orang tu nak kenali kita, nah bagi dia kenal keburukan kita dulu. tengok dia boleh terima ke tak? kalau dia tak boleh terima, ok apa lagi..hi hi bye bye lah.sebab apa bagi dia tau keburukan kita dulu? sebab pada saya, ni pendapat saya ok, biar dia biasakan diri dengan keburukan kita supaya dia boleh adapt dan bantu kita perbaiki kelemahan. then, kebaikan kita nanti akan automatik appear tanpa dia dan kita sedari dan dia akan lebih sayang kat kita sebab dia dah tau keburukan dan kebaikan kita tu akan buat dia bertambah sayang kita dan tiada apa yang boleh mensurprisekan dia dengan keburukan kita.

lagi satu..kalau seseorang tu asyik nak tunjuk kebaikan dan kebagusan dia..i tell you, orang itu tidak jujur dan pasti ada udang disebalik batu.(HA jaga-jaga)lagipun bila orang yang nak kenal kita tau pasal kebaikan kita je, tak mustahil dia akan tinggalkan kita bila dia dah tau keburukan kita.ha..orang ni pun tak jujur..maknanya dia tak bersungguh nak kenal ngan kita. (apasal ayat aku cam ulang-ulang dan tonggang terbalik je.ah lantak lah. dush dush!)

hakikatnya? TEPUK DADA, TANYA SELERA.

Tuesday, May 26, 2009

I am still learning

3 comments
saya..(saya? hehe sejak bila la reti berbahasa ni..hehe) em saya akan mulakan entry dengan perkataan saya..perkara baru ok. em saya baru lepas membaca my favourite blog and kind of interested dengan entry baru beliau mengenai wanita..

saya sangat bersetuju dengan pendapat beliau mengenai sifat semulajadi wanita yang lemah emosi tapi kuat dan tabah menghadapi dugaan hidup. tak percaya? i tell you it's true..

dan saya juga tak paham kenapa mentality orang melayu masih lagi kolot dan perpandangan negative..oh..this part i really tak tahan. sebab saya dah jumpa terlalu ramai orang yang sebegitu..yang tahu menjatuhkan saudara muslim mereka sendiri..tau nak menjatuhkan maruah saudara mereka sendiri yang pada hakikatnya dengan buat macam tu dia akan menjatuhkan maruah dia jugak..ok ni satu peringatan buat diri saya sendiri jugak supaya sentiasa beringat..sebab saya takut benda yang saya benci, saya sendiri buat.

saya selalu jumpa orang yang suka menjatuhkan maruah orang lain..cakap macam diri sangat bagus dan so perfect.well in this world..nobody is perfect! tapi kadang-kadang saya terperangkap dalam situasi yang membincangkan tentang keburukan orang lain (yang bertujuan nak menjatuhkan, bukan sebagai panduan untuk pengajaran), and i tell you i don't really like to involve in it, but been trapped in that discussion. sebab bila cerita pasal orang, then balik bilik pikir balik pasal benda tu wat diri sangat menyesal macam dah menjatuhkan maruah sendiri jugak..huhu.

well..i'm still learning to be a good person (oh aku sedar yang aku ni bukanlah baik sangat..ceh! dah kuar perkataan aku ni..dush dush!). masih cuba ingatkan diri yang bila kau jaga maruah orang, maruah kau pun akan orang jaga.hu~

saya tengah belajar untuk cakap baik-baik tentang orang-tersayang saya specially about my honey (eh sejak bila my teddy tukar jady my honey..)ok correction, my teddy. baca blog chika membuatkan aku sedar yang aku kena berlatih dan menyediakan diri untuk menjadi seorang isteri..(oh i love that tittle and can't wait to have it.kehkeh)..untuk menjadi isteri kena prepare everything, worse and not worse because we do not know what we will face in the future..(oh God entry ni dah berbaur perkahwinan..oh masih jauh dari jangkauan.)

ok berbalik tentang mentality orang yang suka narrow minded ni..satu je yang perlu diingatkan. kalau nak bercakap, cuba pikir dulu apa perasaan anda bila berada dalam kasut mereka..em i maen situasi mereka. kalau nak cakap pasal keburukan mereka, ok pikir dulu 'aku kenal dia ke sampai aku bleh judge dia buruk perangai sampai camtu?'. wa cakap lu..sebenarnya bila kita dah kenal in person dengan seseorang tu..baru la kita tahu sebab musabab nya dia jadi macam tu..kan setiap kejadian ada sebab dan hikmahnya.

saya suka dengan phrase

'jagan benci seseorang tu sebab kau akan sangat sayang dia'..

phrase ini sangat ajaib dan reality nya ia benar sebab dah terjadi kat saya.hehe. masa mula-mula my teddy try to approach me..well to be truth i don't really like him to be my special one..tak caya tanya my friends betapa takutnya saya masa mula-mula beliau mengapproach saya to be his special.but now..he is my life, my soul and my breath. i cannot live without him.T_____T

sekarang saya cuba mempositivekan diri sendiri semaksimum mungkin. ini kerana semenjak amek kos sains kemanusian, saya sedar bahawa manusia ini complex dan sukar difahami..and everybody is unique..and the more you know about someone..you will know how uniqe they are and how beautiful Allah creats human being..then, please 'do not judge book from it's cover'. know them well so you can know how lucky you are to have that person in your life..

sorry entry kali ni terpanjang.kehkeh..hakikatnya..belajar kenali seseorang dengan hati dan pemikiran terbuka..and akan tahu betapa indah nya dunia ni..just like i have my teddy in my life. LOVE YOU ALWAYS HONEY..:-)

Thursday, May 21, 2009

2 hari jadi committee

2 comments
Tournament Tekwando yang dianjurkan oleh persatuan Taekwando daerah Gombak bertarikh 16-17 mei 2009 bertempat di Stadium Titiwangsa yang di sertai oleh hampir 600 peserta dari Kuala Lupmur, daerah Gombak sebagai tuan rumah, Perak,Sarawak, Pahang dan Johor.

aku bertindak sebagai helpers pada hari tersebut.. emm..takde apa nak citer..saje nak kongsi gambar.. anyway..congrates to my brother dapat gold for individual pattern..

team AMAAL sebagai penganjur dan penghantar peserta paling ramai.


helpers yang sempoi..huhu..aku, amy and Siti (a.k.a cik ye)


heppi family..hehe..makan-makan jugak..meh bergambar..hoho




para helpers yang berdedikasi.. caya lah!!

menunggu sebelum acara dimulakan..


anyway..2 hari nya acara berjalan lancar..walaupun Team AMAAL tak bawak bayak meddle..tapi team kitorang tetap yang paling happening.. gud luck in the future for Team AMAAL..hope be more success..!!

Tuesday, May 19, 2009

I aM alOne

4 comments
Ya Allah..dugaan apakah ini..
hati..kenapa kau bersedih..

aku benci perasaan kesunyian..em mesti korang ingat aku sunyi sebab my teddy takda kan? huhu.tapi ni lebih dari tu. even my teddy pun tak paham. takde saper pun yang faham. perasaan lama yang aku alami masa zaman sekolah dulu berulang lagi.. perasaan ni membuatkan aku menangis dua malam tanpa berhenti.huhu..

mata: tears, nape awak mengalir tak berenti? penat tau tak. habis mata bengkak tak boleh nak sorok. mujur pakai cermin mata.

tears: mana la saya tau. saya ikut kata hati..

mata: hati..kenapa awak suruh tears mengalir tak berenti?

hati: sebab saya terasa sunyi..terasa sendirian menghadapi musibah. tiada sesiapa yang peduli dan menghulur tangan memberi bantuan. saya juga sedih sebab tiada saper yang memahami situasi saya..saya tak mengharap jadi begini..

mata:oh hati..saya turut bersimpati..

hati:maafkan saya mata..hanya tears yang memahami saya..takkan awak nak biarkan tears tinggalkan saya juga? kepada siapa lagi saya nak luahkan perasaan saya?huhu

em, anggota badan pun sudah berdrama sebabak, airmata tetap taknak berenti..huhu. meh sini tears, degil ni tak nak dengar cakap.dush dush! aaaa tolong!!

bila menghadapi musibah..i really need my close person to accompanied me..to comfort me..and to release my burden. even not all, i hope they can help me. put this worried away..but i realize, i have to face it alone..settle all things alone. it feels like i have nobody..what should i do?.. berserah pada Allah..harap sumer benda bleh settle..

tears drop
T__________________T

Wednesday, May 13, 2009

::belajar polisi::

1 comments
entry kali ni berkisah tentang politik.wahh..aku dah pandai buat entry pasal politok.hehe. em..tak lah pasal politik sangat cuma nak kongsi ilmu tentang subjek yang aku amek short sem ni.

sem ni aku amek subjek Bureaucracy and policy implementation. ha kan ada word policy tu..masa kelas first, aku tershocked jugak lah bila miss citer overview pasal this course. bukannya apa, sebelum-sebelum ni aku banyak amek subjek specialized untuk international relatio, tetiber kali ni amek subject specialized public administration. mana tak ter shocked nya.

yang membuatkan aku rasa cam culture shocked sebab subjek-subject sebelum ni memberi aku informasi tentang hubungan antabangsa, pasal politik luar negara, kuarang la pendedahan dan juga politik Malaysia. sekali subject polici implementation ni suh aku kena banyak main dengan info polotik malaysia, agencies, ministry, ministers..em banyak lagi lah..aku ternganga je bila miss soal-soal pasal nama-nam menteri ke..(walaupun seharusnya aku kena tau.huhu) berapa kementerian kat malaysia, berapa menteri kat malaysia, polisi kat malaysia, malaysia's plan..em semualah.huhu. terasa diri ini begitu kerdil.

tapi part yang bagusnya, amek subject ni buat aku ingat yang aku masih rakyat malaysia.hehe..taklah..
bercanda..sekurang-kurangnya bagi aku informasi semasa tentang plan-plan tindakan yang dibuat, proses-proses pelaksanaan, even assignment pun kena kaji pasal polisi yang pernag dilaksanakan. huhu..tarik nafas panjang aku..

well. aku hope, short sem ni aku bleh dapat excellent mark tuk dua-dua subject yang aku amek. hope you well too. daa

:: i want this bag.huhu::

4 comments

Friday, May 8, 2009

:: mingu bershoping ::

0 comments
Short Sem dah mula!!!!

boring nye Short sem ni my teddy takde. aku merinduinya dengan sangat banyak.huhu


minggu first ni aku banyak kuar g mall teman kawan-kawan beli barang. hari isnin aku ngan nad kuar g Carrefour Wangsa Maju. tapi ada kisah kelakar sebelum kitorang gerak kuar dari UIA. hehe. asalnya nak kuar ngan Angah sekali tapi haritu dia puasa kan, so dia balik bilik terus malas nak kuar.hehe.

so pagi tu kelas first, tapi aku memontengkan diri sebab aku tak print lagi jadual n aku tak ingat kelas aku kat mana. aku kuar dari bilik 15 minit sebelum pukul sepuluh sebab janji nak jum Hidayah (bakal adik ipar. ahaks!) sebab dia nak bagi handphone ku yang tertinggal dalam kete my teddy haritu. so pukul 11 lebih dia datang dan handphone ku selamat aku terima. hehe


kitorang cadang gerak g sana lepas zohor. tiba-tiba masa kuar dari masjid tu aku merasakan something wrong dengan kasut heel kesayangan aku ni. em..tapak dia cam nak tercabut je. sekali aku belek punya belek.. sah! memang dah tercabut.mula-mula sikit, last-last dah hampir semua tercabut. dah jadi cam lidah buaya aku tengok.HAHAHA.

nad bantai gelak tengok kasut aku nak tercabut. maka dengan baik hati dia pun tolong belikan gam gajah untuk mencantumkan kembali kasut aku tu. ok itu cerita kasut belah kiri.

naik bas, ok kasut dalam keadaan selesa. tunggu LRT, alamak..kasut belah kanan plak rasa lain macam. aku tengok, la.... dah nak patah dua. hadui..dhoif betul la..


Nad: ko kena bli kasut baru jugak lah ni.hehe


aku: nanti lah kat sana aku bli kasut 10 hinggit.kuang3

ini adalah kasut yang nak terbelah dua.huhu

ini adalah kasut baru yang berharga RM 10.kahkah



sebelum sampai C4, aku singgah ofice abang ngah yang terletak kat selah NZ Curry House.datang-datang, abang ngah takde. huhu. maka aku ngan Nad pun berjalam kaki menuju ke C4 yang terletak 10 minit jalan kaki dari office tersebut. sampai-sampai kitorang menuju ke Nagiya sebab niat gi situ Nad nak bli kain untuk buat baju. dia nak belajar wat baju kurung.hehe


then, kat situ aku tak beli pape pun sebab takde pitih (bak kata orang Kelantan.ahaks!). Nad plak, dia siap beli kain untuk wat langsir tuk bilik dia (yg ni dia hantar kedai), beli kasut wedgws kat Bata (aku pun teringin nak kasut wedges gak.huhu), dan beberapa barang lain (aku tak ingat apa). lepas tu nad belanja aku makan kat The Chicken Rice Shop.huhu lama tak makan kat situ.


lepas dah puas mengisi perut, kitorang gerak balik..tapi sebelum tu singgah kat office abg ngah dulu. pegi office nak amek keje part time. buat kat UIA je. nak ulang alik takde kenderaan. so balik tu kitorang tumpang my abg long naik kete. haritu abg long balik awal sebab dia selsema.huhu. poor my old brother..



tu cite hari isnin ye. hari rabu aku kuar lagi, tapi kali ni berempat, put, nad ngan fir skali. Kali ni kuar pegi JJ sebab put nak beli hadiah hari ibu. yang ni punya kisah lagi kelakar. atas term 'misunderstand', perjalanan agak lari plan.huhu.aku ngan nad pikir gerak lambat pun takpe sebab kitorang dah biasa kuar malam. sebab takde kenderaan, kitorang memenag la pikir naik public transport je. yang nak di jadikan citer, put ngan fir plak pikir lain. yang tak boleh blah, man ntah deporang terpikir si nad bawak kete. dengan confident plak tu..hehe





petang tu memang cadang kuar lepas put ngan fir habis keje. fir talipon nak gerak kul berapa, then aku pun cakap dalam 6 suku camtu sebab deporang mesti penat lagi, pastu tepon nad pun dia baru sampai bilek dan aku pun sebenarnya baru bangun tido.kahkah

dalam 6 lebih, kitorang dah ready nak kuar, so aku suh fir ngan put datang bilek. yang aku pelik, apasal la deporang ni bawak tong minyak sampai 3. nak isi munyak macam man? rupa-rupanya, deporang confident yang petang tu akan kuar naik kete nad, so ingat nak singgah stesen minyak isi tong.kahkahkah. apa punya lawak lah...last2 kitorang naik teksi. sepanjang jalan kitorang anggap teksi tu kete nad.hehe


so jalan-jalan kat JJ tu, Fir siap beli kicap,tilam kecik tuk adam, put beli hadiah hari ibu, nad bantai makan dengan sangat bayak (tak tau nape dia kuat makan hari tu.hehe..sori nad) dan aku? aku servey bag. teringin sangat nak beg ni tapi takde budget lagi.huhu. balik dari situ pun kitorang naik 'kete nad lagi'.hehe. topik tu jadi topik popular kitorang malam tu.hehe.

tu lah aktiviti minggu pertaman short sem. hujung minggu plak merupakan hujung minggu paling boring sebab aku tak kuar bilek pun. duk memerap je..macam aktiviti aku kat rumah.huhu. tak sabar nak balik ampang minggu ni. daa







 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur