There was an error in this gadget

Tuesday, May 26, 2009

I am still learning

saya..(saya? hehe sejak bila la reti berbahasa ni..hehe) em saya akan mulakan entry dengan perkataan saya..perkara baru ok. em saya baru lepas membaca my favourite blog and kind of interested dengan entry baru beliau mengenai wanita..

saya sangat bersetuju dengan pendapat beliau mengenai sifat semulajadi wanita yang lemah emosi tapi kuat dan tabah menghadapi dugaan hidup. tak percaya? i tell you it's true..

dan saya juga tak paham kenapa mentality orang melayu masih lagi kolot dan perpandangan negative..oh..this part i really tak tahan. sebab saya dah jumpa terlalu ramai orang yang sebegitu..yang tahu menjatuhkan saudara muslim mereka sendiri..tau nak menjatuhkan maruah saudara mereka sendiri yang pada hakikatnya dengan buat macam tu dia akan menjatuhkan maruah dia jugak..ok ni satu peringatan buat diri saya sendiri jugak supaya sentiasa beringat..sebab saya takut benda yang saya benci, saya sendiri buat.

saya selalu jumpa orang yang suka menjatuhkan maruah orang lain..cakap macam diri sangat bagus dan so perfect.well in this world..nobody is perfect! tapi kadang-kadang saya terperangkap dalam situasi yang membincangkan tentang keburukan orang lain (yang bertujuan nak menjatuhkan, bukan sebagai panduan untuk pengajaran), and i tell you i don't really like to involve in it, but been trapped in that discussion. sebab bila cerita pasal orang, then balik bilik pikir balik pasal benda tu wat diri sangat menyesal macam dah menjatuhkan maruah sendiri jugak..huhu.

well..i'm still learning to be a good person (oh aku sedar yang aku ni bukanlah baik sangat..ceh! dah kuar perkataan aku ni..dush dush!). masih cuba ingatkan diri yang bila kau jaga maruah orang, maruah kau pun akan orang jaga.hu~

saya tengah belajar untuk cakap baik-baik tentang orang-tersayang saya specially about my honey (eh sejak bila my teddy tukar jady my honey..)ok correction, my teddy. baca blog chika membuatkan aku sedar yang aku kena berlatih dan menyediakan diri untuk menjadi seorang isteri..(oh i love that tittle and can't wait to have it.kehkeh)..untuk menjadi isteri kena prepare everything, worse and not worse because we do not know what we will face in the future..(oh God entry ni dah berbaur perkahwinan..oh masih jauh dari jangkauan.)

ok berbalik tentang mentality orang yang suka narrow minded ni..satu je yang perlu diingatkan. kalau nak bercakap, cuba pikir dulu apa perasaan anda bila berada dalam kasut mereka..em i maen situasi mereka. kalau nak cakap pasal keburukan mereka, ok pikir dulu 'aku kenal dia ke sampai aku bleh judge dia buruk perangai sampai camtu?'. wa cakap lu..sebenarnya bila kita dah kenal in person dengan seseorang tu..baru la kita tahu sebab musabab nya dia jadi macam tu..kan setiap kejadian ada sebab dan hikmahnya.

saya suka dengan phrase

'jagan benci seseorang tu sebab kau akan sangat sayang dia'..

phrase ini sangat ajaib dan reality nya ia benar sebab dah terjadi kat saya.hehe. masa mula-mula my teddy try to approach me..well to be truth i don't really like him to be my special one..tak caya tanya my friends betapa takutnya saya masa mula-mula beliau mengapproach saya to be his special.but now..he is my life, my soul and my breath. i cannot live without him.T_____T

sekarang saya cuba mempositivekan diri sendiri semaksimum mungkin. ini kerana semenjak amek kos sains kemanusian, saya sedar bahawa manusia ini complex dan sukar difahami..and everybody is unique..and the more you know about someone..you will know how uniqe they are and how beautiful Allah creats human being..then, please 'do not judge book from it's cover'. know them well so you can know how lucky you are to have that person in your life..

sorry entry kali ni terpanjang.kehkeh..hakikatnya..belajar kenali seseorang dengan hati dan pemikiran terbuka..and akan tahu betapa indah nya dunia ni..just like i have my teddy in my life. LOVE YOU ALWAYS HONEY..:-)

3 comments:

HiDaYah -the guidance- said...

huhu... bgus roha... semoga kiter sume dapat belajar...

Izzi said...

entry yang soooo sweet...love u=)

iftin nasuha said...

ye..mari kita belajar bersama-sama untuk menjadi better person.huahua.. em love you too honey..

 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur