There was an error in this gadget

Wednesday, May 27, 2009

bOrn iN JulY

saper yang lahir bulan julai kat sini angkat tangan?!! ooo yang baju hijau tu nak cengkelat ek? i know you born in july.kehkeh..meh kita citer ciri-ciri orang yang lahir di bulan julai..(do not take this entry as a fact. it just experienced and personal opinion of the writer).

em..orang yang lahir bulan julai ni sangat sensitive dan kuat emosi.hati sangat rapuh,pendirian sangat goyah..kalau nak wat keputusan..korang kena ready untuk ianya bertukar di saat-saat akhir..(hu~ saya selalu wat camtu..)yang paling kesian orang yang involve dalam keputusan tu jugak..huhu

antara habit yang tak boleh hilang, (ni masih terjadi pada diriku..) suka lupa letak barang, careless dan pelupa yang sangat dahsyat.i tell you it worse and saya selalu kena kutuk dengan abang-abang saya (walaupun hakikatnya deporang pun dua kali lima je sama pelupa gak..saje amek kesempatan nak kutuk adik dia yang senang di buli ni..kehkeh), pastu selalu kena bebel ngan my teddy antaranya:
  • "macam mana boleh tertinggal dompet dan handphone kat ofice abang ngah?"
  • "macam mana boleh tertinggal handphone dalam kete abang?"
  • " you letak dompet kat mana sampai orang boleh copet?"
  • his favourite phrase bila hantar saya balik mahallah ialah, "ada pape yang tinggal ke? cek dulu..dalam dashbord?(walaupun saya tak letak pape dalam tu) tempat duduk belakang? bawah tempat duduk? kunci ada? dompet ada? handphone ada?" dan beberapa senarai lagi yang dia akan sebutkan.huhu (sorry honey)

yang terbaru..akibat kelalaian saya, dompet saya boleh hilang, tapi bukan sebab saya lupa letak, tapi sebab saya salah letak..lagi sekali bukan lupa tapi salah, dan akibatnya poket beg saya diseluk oleh penyeluk saku yang malang lagi kesian sebab kalau tujuan dia nak amek duit..kahkahkah!(aku ketawa dulu..) dia sangat kasihan sebab dalam dompet tu ada RM2 je.(jom gelak ramai-ramai.saper suh curi lagi)..tapi part yang sedih akibat kejadian tu, duit saya pun banyak habis untuk menguruskan buat ic baru dan kad bank baru..i tell you it is more than what i lost.

ok, next point ialah orang yang lahir bulan tujuh ni..em apa lagi yer..em tengah perah otak jap..AHAH! kuat merajuk.kehkeh..yang ni saya selalu rasa bersalah kat my teddy sebab saya selalu merajuk.huhu.merajuk sebab selalu sensitive dan selalu berharap agar orang akan paham apa yang dia rasa tanpa beritahu orang tu apa yang dia rasa.ada paham? tak paham? ok tutup buku, jangan teruskan..

julyan juga meletakkan keluarga dan orang yang rapat dengannya pada nilai yang sangat tinggi.tapi pada saya, saya letak kawan-kawan saya sebagai orang yang paling rapat dengan saya berbanding keluarga saya.sebab, saya lahir dalam keluarga yang besar dan perhatian kurang diberikan sangat minima dan kadang-kadang saya rasa macam i'm not belong here.hu~ and my family sometimes treat me like i'm still an innosence little girl .(abang, orang dah besar la. dush dush.bagi turning kick! HIAHH! tapi dapat ditepis dan dijatuhkan oleh my abang long yang memegang tali pinggang hitam taekwando 4th dan. hadoi..). aduh! lebam biji mata.

lagi satu..tak tau ni kebaikan atau keburukan pada sifat ni..orang yang lahir bulan julai walaupun mereka ni sangat pelupa, tapi sebenarnya dia ada kelebihan untuk mengingat peristiwa yang penting dengan sangat detail..(em rasanya orang lain pun boleh ingat gak..huhu tak paham) em ni pun what my uncle told me lah. tapi ianya sangat benar terjadi pada diriku. contohnya kejadian abah kemalangan masa aku darjah tiga. kemalangan ni terjdi betul2 kat depan umah aku dan oarang yang abah bonceng meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital..kejadian malam tu masih segar diingatan, rasa cam baru terjadi..

naper tetiber nak citer pasal orang yang lahir bulan julai? em sebab saya lahir bulan julai! tiber..T__________T em supaya nak bagi tahu, untuk mengenali seseorang tu kena lah kenalinya dengan lebih mendalam..(kind of sambungan dari entry lepas). pada saya, kalau orang tu nak kenali kita, nah bagi dia kenal keburukan kita dulu. tengok dia boleh terima ke tak? kalau dia tak boleh terima, ok apa lagi..hi hi bye bye lah.sebab apa bagi dia tau keburukan kita dulu? sebab pada saya, ni pendapat saya ok, biar dia biasakan diri dengan keburukan kita supaya dia boleh adapt dan bantu kita perbaiki kelemahan. then, kebaikan kita nanti akan automatik appear tanpa dia dan kita sedari dan dia akan lebih sayang kat kita sebab dia dah tau keburukan dan kebaikan kita tu akan buat dia bertambah sayang kita dan tiada apa yang boleh mensurprisekan dia dengan keburukan kita.

lagi satu..kalau seseorang tu asyik nak tunjuk kebaikan dan kebagusan dia..i tell you, orang itu tidak jujur dan pasti ada udang disebalik batu.(HA jaga-jaga)lagipun bila orang yang nak kenal kita tau pasal kebaikan kita je, tak mustahil dia akan tinggalkan kita bila dia dah tau keburukan kita.ha..orang ni pun tak jujur..maknanya dia tak bersungguh nak kenal ngan kita. (apasal ayat aku cam ulang-ulang dan tonggang terbalik je.ah lantak lah. dush dush!)

hakikatnya? TEPUK DADA, TANYA SELERA.

1 comments:

Izzi said...

jadilah insan yang teguh pendirian..yang paling penting..jgn biarkan emosi dan perasaan menguasai diri kita..biar akal yang memandu diri kita

 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur