There was an error in this gadget

Wednesday, July 28, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

0 comments


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..

credit to: ( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )
from facebook, 'kata-kata hikmah'

Wednesday, June 9, 2010

SeLf iMpRovEmeNt

2 comments
Seminggu sebelum habis final exam, saya dapat panggilan interview untuk jawatan Junior Executive di Taylor's University College Sri Hartamas. nervous! first time pergi interview..mujur ditemani sahabat sejati, NURUL 'AMIRAH MOHD ISA pada hari tersebut. hehe. dia lah my make up artis on that day.

sampai je destinasi dengan menaiki kereta sewa (first time bawak kete masuk lebuhraya kat KL ni), first impression, "mak aih, canggih betu tempat ni". mana taknya, kolej tersebut terletak dibawah satu bumbung dengan Kompleks membeli belah Sri Hartamas. What i can say about Taylor's College? good environment and sophisticated facilities, comfortable for students to study. suasana belajar yang selesa, staff dan lecturers yang peramah dengan aircond yang sejuk macam berada di luar negara..serious..masuk sini, coat or sweater is must!

this is me after interview with Mr. Rahul Ramachandran, manager of student affairs.

that was my day three months ago. now, i'm a contract employee here and assigned under exam unit. wah..seronok betul kerja sini. kawan2 best..hehe.

ni meja saya yang tengah berselerak.kuang2!

sebelum kerja memang saya malas nak make up or put powder or even nak melawa-lawa. but start working, i'm motivating myself to cantik-cantik sikit. ok, cara2 nak make up and tips2 sume kedit to cik may may, my make up artis on my interview day. (entry akan datang akan citer pasal make up plak lah). so saya pun rajin-rajin kan diri untukdressing and make up. my Honey said "you are beautiful". keh keh.

this is me after 2 months working. improve? ;-)

this is my self improvement from seorang yang malas nak cantik-cantik kepada seorang yang makin rajin nak cantik-cantik.hehe.errr cantik ke..? HAHAHAMPEH! lantak la orang lain nak cakap apa,janji Honey kata CANTIK! ;-) -sape nak termuntah bleh kuar sekarang!

Tuesday, June 8, 2010

Tumpang kek bleh..

4 comments

HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAR GIRLFRIEND,
NURHIDAYAH BINTI MOHD FADZIL :-)

Perjalanan hari sabtu 5 jun 2010..KL-SEREMBAN-NILAI-KL..
Hari sabtu tu ada kenduri sambut menantu kat rumah shabat seangkatan UIA, Sofi & Husna. tema peach ye..sangat cantik.hehe. dapat jumpa farah yang makin gojes! fuyoooo! dapat jumpa amoy yag makin slim melim. dan dapat jumpa abang bongsu yang sendirian tanpa Fitrah disisi. sob sob.

disebabkan minggu tu start cuti sekolah..ok KL..paham2 je lah..jalan jem takyah cakap. kat ampang je jam dekat setengah jam. belum salah jlan lagi. en.driver kat sebelah tu dah membebel tak berenti. wat mood orang yang asalnya baik, jadi terus senyap sebab sakit hati.adoyai~. daripada asalnya satu rombongan ngan penganti, last2 pengantin sampai dulu,kitorang sampai lambat.hehe. pilak tu amik sahabat tercinta (cik nurhidayah) kejap, sebab dia pun nak joint venture jugak.sampai2..terdengar tazkirah pasal hikmah perkahwinan.wahh unik betul. tak pernah orang wat tazkirah dalam majlis walimatul urus.biasanya ada karaoke je..isk isk isk..

sama cantik, sama padan..Husna & Sofi. SELAMAT PENGANTIN BARU :-)

Pastu, balik singgah umah Angah jap sebab nak jumpa mak.tak sangka ada upacara potong kek. errr bukan kek pengantin yang kitorang ambik wat balik dari umah Sofi. hehe tiberrr!. ni kek hari jadi Angah yang hari jadinya pada 4 jun. tak ada apa sangat..cuma potong kek, dapat jumpa Along, Mak ngan Firdaus. pastu berkongsi2 cerita. tiba-tiba..

"Angah, tumpang kek..;-)"


e eh..sian orang tu masa hari jadi dia takde kek.errr..lari budget lah.hehe.dah lah kek cheese..his favourite. so..satu kek, 4 celebrations..kan meriah! :-D




menara Kuala Lumpur

0 comments
Hai sume!

Rupanya dah lama saya tak update blog. Apa perkembangan terbaru sekarang?
Dah menamatkan pelajaran dengan jayanya. tapi tak konvo lagi lah. tunggu bulan 10 nanti.

ok sekarang nak citer cerita bulan 5 lepas. 9 mei ada apa ek?..hehe. that's my honey's birthday. disebabkan tahun2 sebelum ni tak dapat nak celebrate on that exact date, so tahun ni ingat nak special sikit. Maklumlah, dah bergaji. boleh lah wat.hehe:-)

seminggu sebelum tu saja tanya honey nak hadiah apa.well, dia cakap nak hadiah jam tangan..em..baru ingat nak masukkan jam tangan dalam list hantaran tunang nanti. nampaknya ganti lain lah. Then,another plan, saya cadang nak nak pegi menara Kuala Lumpur (KL Tower).

LET'S GO!

on that day...

Because of birthday boy sampai lambat dari ipoh, rancangan ke KL Tower berjalan selepas asar. Honey ambik saya kat Damansara, and from there saya yang bawak kete merempuh lalu lintas Kuala Lumpur hari ahad. haha..first time driving in centre city. Cari2 jalan,finally we ARRIVED AT KL TOWER!

i'm shocked!

last saya sampai kat sini rasanya masa darjah 4 atau lima. tak ingat harganya berapa. saya budget dalam RM30 for two persons. teruja nak naik ni..tengok ramai gak kat kaunter. sekali tengok pekej dia.. MAK AI, CEKIK DARAH BETUL!! aku datang nak naik je pun kena sampai RM78 tuk dua orang. huh, kalau ikut hati..dah lama aku blah. tapi dah ssampai kan..teruskan je lah niat tersebut..huhu..tak berbaloi betul..
one of the cultural pakej.ntah la,tak ingat pekej dia macam mana.

teropong yang bleh tengok bawah dengan sangat dekat..tapi tak sure sangat purpose dia camne.
one of the sponsor, from KRU. alat ni untuk bagi information tentang benda yang kita leh nampak pada setiap window.ni je yang saya rasa menarik.

oh my lovely KLCC. hehe. special sign to US

actually kitorang naik tu sekejap sangat.sebabnya saya tengok honey macam tak interested je.pastu dia cam kelam kabut nak turun. em apahal plak ni..dah la bayar mahal2..ingat nak tunggu sampai malam,tengok pemandangan malam.mahal tu bayar..tak berbaloi sungguh! em rupa2nya, honey tak asar lagi. apasal tak cakap awal2..terkilan betul dia wat camtu. last2 aku merajuk lepas turun tu.takde hati langsung. masuk tempat binatang pun takde mud.

muka terpaksa..huhu

akibatnya..dapatlah gambar orang yang tak sepenuh hati tangkap gambar. masa ni dalam hati rasa nak terjun KL Tower tu je. sakit hati betul. rasa RUGI sangat.huhu..balik pun saya yang drive..dan sepanjang jalan tu memang saya senyap sambil menangis melayan perasan. berani lah cakap ngan aku time tu kalau nak kena hambur nagn kemarahan. errrr takde lah. saya kalau marah senyap je. hehe..yeke? ;-)

Sunday, January 10, 2010

ungkapan yang ku nantikan..

1 comments
hampir seminggu waktu itu berlalu..
hanya satu ungkapan yang ku nantikan darinya..
"sayang, Happy Anniversary..abang syg sayang"..

ungkapan yang ku nantikan..

0 comments

Thursday, January 7, 2010

kapan arek ketemu..

0 comments
suwe orak jamu..jamu godong telo..
suwe orak ketemu..ketemu pisan gawe gelo..

suwe orak jamu...jamu godong pelem...
suwe orak ketemu..ketemu pisan gawe ayem.

golek pacar..orak ketemu..
mboh neng ngalor..mboh neng ngidol..
ku golek lanang..lanang seng ganteng..
seng iso ngendong en ngurusin keluorgo..

tekolah kuwe..seng aku kangeni..
iso kito ketemu..osah suwe-suwe

bila hati berbicara..

1 comments
menempuh alam dewasa begitu sukar rupanya..
tak semua yang kita inginkan akan berada dalam genggaman..
masa kita berbeza..haluan kita tak sam..
tapi hati kita berbicara kisah yang serupa..

tatkala ini aku berada dalam dilema..
antara kasih dan keinginan..
antara hati dan perasaan..
anatara masa dan ruang berbicara..

manusia hidup perlu membuat pilihan..
pilihan dipilih berdasarkan logik, persekitaran, tujuan dan keadaan..
tak semua pilihan kita membahagiakan..
untuk membahagiakan orang lain, diri sendiri perlu berkorban..
berkorban keinginan dan perasaan..

keadaan sekarang begitu membebankan..
sehingga aku jadi buntu untuk menerangkan pada diri..
apa yang aku inginkan..
aku ingin dia bahagia..tidak perlu risau akan diriku..
aku ingin jadi tabah dan menjadi wanita gagah tanpa mengharapkan dirinya..
aku tidak ingin sakitkan hatinya lagi..
aku ingin jadi kekasih tempat dia bersandar ketika letih..

aku faham situasi sekarang tidak akan sama seperti dulu..
masa begitu pendek buat kami berdua..
dia bukan milik ku lagi..takkan menjadi milik ku lagi..

hati berbicara lah..aku perlukan jawapan yang pasti..
apa yang perlu aku lakukan..hatiku inginkan dia..tapi aku tahu kesibukan yang dia alami...
aku tidah boleh jadi tamak..tapi perasaan ni hanya inginkan dirinya..
aku tak minta banyak..sekadar dua tiga mesej darinya menunjukkan aku masih dalam perhatiannya..
bukan dua tiga jam seperti biasa..hanya dua tiga mesej sahaja..

hati bersabarlah..airmata berhentilah mengalir...
Ya Allah..berat nya tanggungan perasaan ini..
seperti aku tiada sesiapa disisi..
dia mungkin dekat..tapi terasa jauh..

Wanita Gagah

0 comments
aku respect wanita-wanita yang pandai bawak kete..aku rasa rasa orang pompuan yang pandai bawak kete ni adalah wanita gagah..sebab dulu aku rasa kete ni cam susah je nak bawak..mana nak tukar gear nya, mana nak tekan break nya..nak jaga clutch ngan minyak lagi..nak tengok cermin sisi nagn cemin pandang belakang lagi..huhu..so complicated..

daripada sem-sem lepas lagi aku dah pasang niat nak amek lesen kete..sebabnya, ada sekali tu balik dari umah pakcik kat teluk intan waktu malam, mak yang kena bawak kete sebab abah takleh memandu malam. mata tak nampak sangat. mak pun camtu tapi nak wat camne, mak kena bawak jugaklah. makanya sepanjang perjalanan tu aku tak leh lelap mata sebab risau mak bawak. kejap ke tepi sangt, kejap makn jalan sebelah. hati ni tuhan saja ang tau. lepas tu aku terus tekad nak amek lesen kete. tapi keadaan tak mengizinkan lagi..

sehinggalah sem akhir ni aku tekadkan hati juagk nak amek lesen. aku savekan duit tuk amek kelas memandu..dan semalm detik bersejarah aku menjadi salah seorang wanita gagah. alhamdulillah semua berjalan lancar..cuak gak asalnya sebab calon2 sebelum aku tu ramai yang tak lepas bukit..bila sampai giliran aku, aku kawal perasaan nervous, yakinkan hati yang aku boleh buat. alhamdulillah semua berjalan lancar...aku just buat ikut apa yang aku belajar jer.

terima kasih kepada semua tenaga pengajar kat situ. semua best membuatkan aku bertambah yakin nak memandu. bila dah belajar ni, barulah aku tau..bawak kete ni taklah susah sangat..hehe. ni kalau kakak aku tau aku dah lulus, mesti dia jeles :-)

lepas ni, aku boleh tolong abang2 memandu balik kampung. takdelah deporang penat lagi..
 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur