There was an error in this gadget

Monday, January 3, 2011

::banyaknya tak beli lagi..::

Assalamualaikum kawan-kawan.. :D hehe senyum dulu untuk hari yang ceria!

Alhamdulillah..impian yang dibina tahun-tahun lepas sudah bermula. slow-slow jalan la..jauh lagi perjalanan ni. dulu masa belajar dah pasang angan-angan nk cari pasangan..ok dah dapat. :p. Pastu habis je belajar nk cari keje untuk kumpul duit nk kawin. ahaks! kawin? yelah nk kawin la..nak berumah dan bertangga..fitrah la tu nk hidup berpasangan. ok..habis je final exam 5 April 2010, minggu depannya 12 April 2010 dah start keje contract 6 bulan kat TAylor's College. Alhamdulillah..terima je jangan memilih sangat. janji ada jugak keje. hehe

pasangan dah dapat, keje pun dah ada..just nk tunggu confirmation as permenant staff kat situ sebab kat tempat tu dah seronok untuk bekerja. bos-bos pun baik..kawan-kawan tempat keje pun sume ok. lecturer-lecturer pun sume best-best. ok, senang citer sume best la. hehe. dalam pada masa menunggu hari untuk habis contract, pikir jugak rancangan asal nk kumpul duit untuk kawin. ya! itu matlamat utama. hehe.

dalam pada itu, banyak benda yang harus difikirkan. berapa ribu nk kumpul duit untuk kenduri dua2 belah pihak. almaklumlah..family kami ni takdelah kaya sangat. lagipun tak nak susahkan mak ayah ngan adik beradik. biar susah sama-sama, baru tahu nikmat hidup tu..so, kita kenalah buat perancangan jangka masa pendek dan jangka masa panjang.

saya tau, bila nakkan sesuatu..banyak benda perlu dikorbankan untuk melaksanakan sesuatu perkara. antaranya adalah wang ringgit dan masa. (alamak, ilmiah sangat la plak bunyi entry ni. apa kena mengena plak ngaan tajuk dia.adey..)yang ni lain entry baru bilang k..

so, apa yang tak beli lagi nih?

makanya , cadangan masa pendek kami adalah bertunang. cadangnya akhir bulan ni. ye akhir bulan..tapi saya rilek je lagi. HAHAHAHA. barang-barang untuk hantaran baru dua beli. kakak-kakak (include kak ipar) dah bising sebab tarikh dah dekat tapi barang banyak lagi tak beli. adey..nak wat camne..duit takde..huhu..

makanya azam tahun baru ni nk habiskan beli barang untuk hantaran. hehe azam lah sangat. tu namanya azam jangka masa pendek. hehe. saya bukannya apa..belanjawan bulanan kena plan betul-betul. duit gaji yang ciput tu lah nk kena tolak duit sewa rumah..(oh lupa nak cakap. kami dah ada rumah sewa. perancangan jangka masa panjang). lepas tu, tulah duit nak simpan untuk kawin, nk belanja bulan-bulan..duit minyak, betulkan motor..balik kampung. so, kenalah budget betul-betul. sighing

so sekarang ni..otak dok pikir semua perancangan kearah perkahwinan..sume benda kena pikir, sume benda kena amek tau. alhamdulillah ada kakak-kakak yang sudi membantu. syukran jazilan. :)

1 comments:

myadlan said...

wah. roha pun da nak bertunang da. bagus2. semoga dimudahkan urusan

 
Copyright © DrEaM hUnTeR
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur